<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <ins class="adsbygoogle" style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-1941815057951554" data-ad-slot="3403928470"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>

Sebab Kenapa Bayi Baru Lahir Perlu Di Azan kan

Sebab Kenapa Bayi Baru Lahir Perlu Di Azan kan | Di bawah ini adalah sebab kenapa bayi baru lahir perlu di azankan. Kerana ada banyak sekali yang tak tahu bahawa bayi yang baru lahir perlu di azankan.

Sebab Kenapa Bayi Baru Lahir Perlu Di Azan kan | Di bawah ini adalah sebab kenapa bayi baru lahir perlu di azankan. Kerana ada banyak sekali yang tak tahu bahawa bayi yang baru lahir perlu di azankan.

Untuk Bayi Bayi Lelaki, Kena Azan. Untuk Bayi Perempuan Pula Perlu Iqamat. Ramai yang tak faham perkara asas ni. Jadi semoga sebab di bawah ini dapat memberikan manfaat dan panduan kepada para ibu bapa.
Hadis Rasulullah saw," anak itu ibarat seperti kain putih,ibu bapalah yang akan mencorakkannya menjadi nasrani, yahudi ataupun majusi"
Azan yang diperdengarkan pada bayi yang baru lahir memiliki beberapa fungsi dan tujuanya, antaranya;

1.Anak di adzankan pada telinga kanan dan di iqomatkan pada telinga kiri

Ketika seorang bayi lahir maka seorang ayah haruslah mengazankanya. Selain azan, orang tuanya juga seharusnya membacakan bacaan tahlil. ini kerana suara azan dan tahlil ini akan membuat syaitan lari ketakutan dan syaitan tidak dapat mengganggu bayi dan mencucuk jarinya ke mata bayi.

2.Membacakan surah Al-Ikhlas

Selain azan , ketika bayi lahir, orang tuanya hendaklah selalu memperdengarkan surah Al-Ikhlas di kedua-dua telinga bayi. Ini juga diamalkan oleh Rasulullah s.a.w untuk mengelakan anak dari gangguan syaitan. Namun, semua surah dalam Al-Qur’an memiliki efek yang baik untuk perkembangan seorang anak.

3.Mendoakan bayi

Semua doa atau surah yang terkandung di dalam Al-Qur’an itu sememngnya elok untuk diamalkan. Salah satu surah yang dapat digunakan adalah surah Ali-Imran ayat 36. Kita boleh mendoakan anak kita dengan surah tersebut. Dalam surah itu kita dapat memohon kepada Allah s.w.t untuk sentiasa melindungi anak kita dari gangguan syaitan dan orang-orang jahat.

4.Doa keselamatan dan perlindungan

Doa yang paling umum adalah doa keselamatan dan perlindungan. Dalam doa tersebut kita memohon kepada Allah s.w.t untuk memberikan keselamatan dalam hidup kita. Setiap orang tua pasti mengharapkan anaknya menjadi orang yang lebih baik.

Sebagai orang tua yang baik kita hendaklah sering mendekatkan diri dengan Allah s.w.t sehingga secara tidak langsung dpat memberikan contoh yang baik pada anak kita. Selain itu, ketika seorang anak atau bayi sering mendengar lafal al-Qur’an maka setelah dewasa ia akan lebih mudah untuk menjadi seorang penghafal al-Qur’an atau sering disebut sebagai hafidz al-Qur’an. Ia akan menjadi anak yang soleh dan solehah sehingga Allah akan melindungi di setiap langkahnya.

Ini adalah sebabnya kenapa bayi baru lahir harus diazankan. Sebagai seorang muslim dan orang tua kita haruslah menjalankan kewajiban tersebut demi kebaikan anak. Mendekatkan diri dengan Allah maka mendekatkan diri anak juga pada-Nya. insyaalah –Palipali.net

Jadi selepas ini admin harap setiap bakal ibu bapa tahu sebab kenapa bayi baru lahir perlu di azankan. Semoga artikel ini bermanfaan untuk semua.

Jangan lupa share ya.
Sebelum
Next Post »