<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <ins class="adsbygoogle" style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-1941815057951554" data-ad-slot="3403928470"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>

Kenapa Mata Asyik Berkedip-Kedip? Ini Jawapannya.

Kenapa Mata Asyik Berkedip-Kedip? Ini Jawapannya. Ketahui dengan lebih lanjut kenapa mata kita kadang-kadang asyik berkedip-kedip tanpa sebab.


Ramai orang yang mengaitkannya dengan petanda-petanda dan cerita-cerita orang lama. Antaranya,

Kata orang-orang tua, :

“Kalau yang bergerak tu kelopak mata kanan, ada saudara sebelah ayah yang meninggal , kalau sebelah kiri , ada saudara sebelah mak pula yang meninggal” dan “kalau mata kanan yang bergerak, nak tengok orang atau nak jumpa orang jauh”. Ada juga yang kata “nak dapat berita baik”. Kalau kelopak mata kiri yang bergerak, katanya “ada berita kurang baik yang akan didengar dan akan menangis”.

Tetapi yang sebenarnya berlaku adalah ianya satu keadaan yang di panggil sebagai 'myokymia'. Mengikut carian daripada Google.com, 'myokymia' adalah satu keadaan di mana :
"Nama saintifik untuk penyakit mata bergerak ini ialah "myokymia". Berdasarkan kata-kata pakar masalah ini adalah akibat pergerakan otot di bahagian kelopak mata atas dan kadang-kadang di bahagian kelopak mata bawah bawah . 
Mata bergerak-gerak ini berkait rapat dengan stress, fatigue, kurang tidur dan overdose minum kopi. Anxiety/depression juga boleh mengakibatkan kepada masalah mata bergerak-gerak ini. Kerisauan yang terlalu tinggi dalam diri kita juga turut menyumbang kepada masalah ini. Faktor personaliti juga turut menyumbang kepada masalah ini"

Nah, semoga apa yang di paparkan di dalam ini mampu menjawab pertanyaan anda. Jangan kaitkan sesuatu dengan perkara yang bukan-bukan tanpa sebab.
Sebelum
Next Post »